Kalle arbetar till vardags som reporter på P4 Västerbotten Sveriges radio och är relativt nyinflyttad Vindelnbo. Han är för tillfället föräldraledig och passar då på att göra premiär inom längdskidor och tänker köra långa 7-mila den 18 februari. Normalt sett är det windsurfing som är favoritsysselsättningen men i vinter byter han ut brädan mot längdskidor.

Så spännande att anta utmaningen med 7-mila och vi måste få höra, vad var det som fick dig att vilja prova ett långlopp på skidor?

– Eftersom jag är född och uppvuxen på västkusten, där gröna gräsmattor är det normala under vintern, så har jag aldrig lärt mig åka skidor. Jag har därför bara avundsjukt kunnat titta på nära min fru och vänner knäpper på sig skidorna och stakar iväg. Men i år tänkte jag stätta stopp för den här ohälsosamma avundsjukan och helt enkelt lära mig åka skidor. Och ska jag gå in för något helhjärtat så behöver jag ett mål och 7-mila känns som det perfekta målet. Tillräckligt långt för att det ska låta coolt när man berättar om det, men ändå en distans som jag med lite träning ska klara av. Att jag dessutom bara bor några hundra meter från startplatsen gjorde beslutet väldigt mycket enklare än om jag skulle behöva anmäla mig Vasaloppet eller liknande, med allt vad det innebär.

Du berättade att du inte hade så stor vana med längdskidor så hur tänker du lägga upp träningen fram till loppet? 

– Jag lägger mycket fokus på att bara samla mil. Mitt mål är att ha 21 mil i benen innan loppet. Får jag ihop det så hoppas jag att tekniken kommer på köpet. Jag ska även köra ett kortare lopp några veckor innan 7-mila för att få en känsla hur det är att tävlingsåka.

Finns det något som förvånat dig när du börjat träna på längdskidor? 

 – Hur svårt jag har med balansen och hur dum man känner sig när man äter snö i skidspåret. När jag åker måste all min tankeverksamhet läggas på att åka, minsta lilla tanke som tillåts sväva iväg så ligger jag där med skidorna korsade och munnen full av snö. Och i den positionen är det svårt att ta sig från med värdigheten i behåll.

Har du något medskick till andra som kanske just nu funderar på att anmäla sig? 

– Försök hitta en träningspartner. Jag har min granne som är en duktig åkare och det gör allt mycket roligare.

Vi önskar Kalle Vannmoun stort lycka till med fortsatt träning och att det ska vara bra surf under skidorna på väg ned mot mål!!