Sofia Lindberg Robertsfors IK, 7-mila bygdens skidstjärna kommer hem från SM 2019 med två superfina prestationer. Placering topp 10 på 10 km onsdag och idag söndag 3 februari på 15 kilometer klassiskt åker hon in på en 11:e plats. Sofia Lindberg har i motsats till många andra inte gått skidgymnasiet och tävlat för stora klubbar utan jobbar heltid i Umeå och kör sitt eget träningsupplägg mellan arbete och övrig fritid.

Vi måste få höra med dig Sofia, hur känns det idag efter 15 km loppet i klassisk stil? ”Det känns rätt bra, var lite besviken direkt efter loppet eftersom jag tyvärr föll i utförskörningen på sista varvet. Men är ändå nöjd med min insats.”

Vi följde dig på TV där det var riktigt spännande och såg hur du avancerade. Hur upplevde du tävlingen? ”Jag hade ett ganska dåligt utgångsläge men försökte hänga med och avancera där det gick. Kunde plocka många placeringar i ekg-backen. Andra och tredje varvet kändes riktigt bra och jag kände mig pigg med bra skidor. Tyvärr ramlar jag på sista varvet i en klurig utförskörning. Där tappar placeringar och framförallt tid men försöker ändå kriga på in i mål, har dock inte riktigt krafterna att nå topp 10”.

Vad gör du när du inte tränar? ”Jag jobbar heltid på Nus som biomedicinsk analytiker och bortsett från jobb och träning blir det inte så mycket tid över till annat, försöker hinna umgås med familj och vänner, baka och vila.”

Det är nog många som funderar på hur du orkar träna så hårt som heltidsarbetande och få tiden att gå ihop, vad är största utmaningen? ” Att få tiden att räcka till och hinna vila. Det gäller att planera, prioritera och vara effektiv. Lägga energi på det som ger och strunta i sådant som tar.”

Du har ju haft en bra säsong i år med bland annat seger på Vildmannaloppet och en andra plats i Kronanloppet. Vilka övriga lopp tänker du köra under kommande tävlingssäsong? ”Blir mest troligt Fjällrävenloppet till helgen, 7-mila och helgen efter är det tjejvasan. Längre än så har jag inte planerat.”

Tack så mycket vi fick låna din tid, grattis till framgångarna hitintills vi önskar dig fortsatta framgångar i spåren och ser fram emot en spännande säsong