Assar7-mila loppet började sin historia år 1964 då det första loppet kördes som en hyllning till bygdens berömda son och OS-medaljör, Assar Rönnlund. 7-mila är ett varieriande klassiskt skidlopp som har sin längsta sträcka på 74 km och går genom den vackra norrländska skogen och passerar genom flera byar på sin resa från Vindeln till Robertsfors.

Under en stor del av säsongen vistas samer och renarna är i området. Med lite tur kan du kanske få syn på en ren. Som skidåkare kan du välja att starta från fyra olika platser med varierande längd, 74 km, 40 km, 24 km eller 14 km eller varför inte ställa upp som ett stafettlag. Vi har valt att benämna våra lopp lite olika beroende på vilken sträcka man ställer upp i och du kan läsa mer om det i inbjudan.

Loppet går genom tre kommuner där det börjar i Vindeln, övergår till Umeå och slutar i Robertsfors. Efter ungefär varje femte kilometer serveras det sportdryck eller dryck/mat som tillhandahålls till åkarna under tävlingsdagen. Tävlingen ska passa både elitåkaren och den vanliga motionären. Loppet har en varierad terräng och upplevs av de som åkt loppet som både positivt och utmanande. Vi ser fram emot ditt/ert deltagande //
Välkomna