Umea-300x110

 

 

 

För övrigt boende så finns flest hotellrum i Umeå kommun som ligger ca 6 mil från Startplatsen i Vindeln.

www.visitumea.se hittar du flera hotellrum att välja på.

Eller så väljer du booking.com

Besök Umeå

Umeå är en ungdomlig stad med rikt kulturutbud. Utnämningen till Europas kulturhuvudstad är en naturlig följd av en medveten satsning på kultur som pågått i Umeå ända sedan mitten av 1970-talet. Attityden är öppen och tillåtande — här ryms alla sorters smaker när det gäller kultur och det finns alltid plats för både unga och äldre.

Umeå har ett pulserande kulturliv med flera stora internationella festivaler årligen, gästspel av högsta klass och kulturella samarbeten på olika plan. Till detta ska läggas körer, estetiska utbildningar, Norrlandsoperan med sin symfoniorkester, välbesökta museer, gallerier och ett stort barnkulturutbud av hög kvalitet.

Här finns också ett stort utbud av musikarrangemang och olika klubbar. Grupper och artister som Deportees, Refused, Meshuggah och Lisa Miskovsky har gjort Umeås musikscen känd.

Samiskt kulturarv
Den samiska kulturen har också en given plats i Umeå, med den årliga Samiska veckan som ett uttryck. Västerbotten har sedan urminnes tider ingått i det vidsträckta område där samer bedriver renskötsel. Än i dag vandrar renarna ända till kusten för att söka vinterbete. Samerna är Sveriges, och i princip hela Europas, enda urfolk.

Besöksmål
Umeå är den ledande handels- och konferensorten i norra Sverige och Umeåregionen är Norrlands största resmål. Området runt Umeå erbjuder häftiga äventyr som forsränning, sälsafari eller skärgårdskryssning. Vandring och paddling är andra lugnare sätt att uppleva den ostörda norrländska naturen.

Forskning i världsklass
Umeås universitet bedriver forskning av högsta internationella klass inom många områden. Det nya Konstnärligt campus vid älven i centrala Umeå är en smältdegel för utbildning, forskning och yrkesverksamhet inom arkitektur, design, konst och nya medier.

Umeå betraktas ofta som föregångare. Vi tror att det beror på att kulturen under decennier har placerats i centrum och ständigt retat vår nyfikenhet. Umeås identitet kan sägas vara förändring och förnyelse. Med en genomsnittsålder på 38 år är Umeå också en av landets ”yngsta” städer.